• Η Σπονδυλοθεραπεία δεν είναι μασάζ αλλά μία εξιδεικευμένη μέθοδος θεραπείας όλων σχεδόν των μυοσκελετικών παθήσεων οι οποίες έχουν την ρίζα τους σε επεισόδια της παιδικής ηλικίας που δημιούργησαν αντισταθμιστικούς μηχανισμούς στο σώμα.

  Άρα η Σπονδυλοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εργαλείο στο κομμάτι της τραυματοθεραπείας έτσι ώστε να ενισχύσει την μακροχρόνια μνήμη και να διεγείρει μηχανισμούς αυτοπροστασίας του σώματος.

  Από τεχνική άποψη, η Σπονδυλοθεραπεία εμπεριέχει νευρο-μυικές τεχνικές, ήπιους χειρισμούς προερχόμενους από την οστεοπαθητική, διατάσεις, αποσυμφορήση, ισχαιμικές πιέσεις, περιτονιακή μάλαξη, ενεργειακή θεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης και κινησιοθεραπεία.

 • Η μέθοδος της Σπονδυλοθεραπείας (spineworks) αξιοποιεί αυτή τη φυσιολογική λειτουργία και αντί να χρησιμοποιήσει κάποιες τεχνικές μασάζ για να χαλαρώσει τους μυς που βρίσκονται σε σύσπαση, απευθύνεται στις υποσυνείδητες λειτουργίες, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να κινητοποιήσει τον μυ που βρίσκεται σε σύσπαση και να του δώσει εντολή να χαλαρώσει. Μ΄αυτόν τον τρόπο είναι το υποσυνείδητο του ίδιου του ανθρώπου και όχι ο θεραπευτής που χαλαρώνει την σύσπαση του μυός.

  Επικοινωνώντας με το σώμα σ’ ένα πολύ βαθύ νευρολογικό επίπεδο, κινητοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές του ικανότητες, εξαφανίζοντας τον πόνο, ανακουφίζοντας την μυϊκή σύσπαση και επιταχύνοντας τη θεραπευτική διαδικασία.

  Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει δομική αναδιάταξη με μόνιμα αποτελέσματα, σε αντίθεση με διάφορες τεχνικές που απαιτούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες.

 • Η μέθοδος spineworks απευθύνεται πρωτίστως στους μαλακούς ιστούς και γίνεται με πολύ ήπιες κινήσεις που δεν προκαλούν καθόλου πόνο. Ο πόνος γίνεται αισθητός στους μυς, ενώ ταυτόχρονα οι μυς είναι αυτοί που κρατούν το σκελετό έξω από τη σωστή του θέση. Έτσι, όταν απευθύνεται κανείς στο μαλακό ιστό, ανακουφίζεται ο σκελετός από την καταπόνηση και η ανάταξη μπορεί να είναι μόνιμη.

  Πρόκειται λοιπόν για μία νευρομυϊκή προσέγγιση που απευθύνεται στους μαλακούς ιστούς, στους μυς και τον συνδετικό ιστό. Όταν η μυϊκή σύσπαση χαλαρώσει, οποιαδήποτε απόκλιση του σκελετού από την σωστή θέση, μπορεί να επανέλθει και σωστή θέση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην εκεί που «εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι». Η «σωστή θέση» για κάθε άνθρωπο διαφέρει.

 • Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πονούν για να επωφεληθούν από μία θεραπεία. Η τεχνική spineworks μπορεί να δράσει και προληπτικά. Πόσοι από εμάς δεν είπαν κάποια στιγμή «Πήγα να σηκώσω κάτι και η μέση μου έμεινε».

  Γι’ αυτό στην θεραπευτική τεχνική spineworks αντιμετωπίζουμε το συνολικό σύστημα του ανθρώπου που πονά κι έτσι παρά το όνομά της, η spineworks είναι μία συνολική και ολιστική μέθοδος, θεραπευτική και επανορθωτική.